söndag 30 oktober 2011

Miljövänligare frukost

Jag har upptäckt en ny serie med miljövänligare flingor! Och det är inte så mycket frånvaron av tillsatt socker eller sötningsmedel som gör det. Inte heller att det bara är "naturliga råvaror" i flingorna. Utan det är förpackningen jag tänker på. Den består bara av papperskartongen! Ingen innerplastpåse! Förmodligen funkar det för att flingorna inte smular. De är väldigt fasta och nästan lite torra. I början känns det väldigt hårt i munnen när man förväntar sig mjuka sockerflingor men med lite solrosfrön och bananskivor funkar de super. Jag har visserligen bara testat de naturella havreringarna men jag uppskattar frebacos miljövänliga gest så mycket att de just nu får äran att stå på mitt frukostbord. Att de inte innehåller mycket socker alls är bara en fördel.

Och så kan moder jord ta ytterligare några andetag.

lördag 29 oktober 2011

Min dammsugare


Jag nämnde att jag köpt en dammsugare. Min första egenköpta dammsugare ska tilläggas. Jag såg i ett reklamblad att den var på halva priset från nära 2000 kronor. Miljövänlig, lite tystare och energisnål. Finemang, tänkte jag och åkte dit nästa dag. (Efter att min vän som jobbar i affären intygat att den gick som smör i solsken och faktiskt verkade funka riktigt bra.)

Så här skriver Electrolux: "ErgoSpace Green drar 33% mindre energi jämfört med en genomsnittlig dammsugare på 2 000 W. Dammsugaren är tillverkad av 55% återvunnen plast. Tack vare att den är mindre och lättare än en genomsnittlig dammsugare, har den krävt mindre material i tillverkningen och mindre energi under transporten. ErgoSpace Green kan återvinnas ända upp till 92%. Även förpackningen är återvunnet material och kan gå samma väg tillbaka, alltihop till 100%."

Dammsugarpåsen är någon slags eco-bag. Sen har den ju en massa fördelar som inte handlar om miljön; att den är liten och har lång sladd till exempel.

måndag 24 oktober 2011

Rensning hittills

Lägenhetsrensningen (inte min, utan min mors lägenhet) går framåt. Ibland med stora kliv och ibland med mindre. Vi har hittills bockat av hallen och vardagsrummet och är inne på köket. Jag bävar lite inför skafferiet och jag skulle gärna hoppa över städskåpet.
Under veckan som gått har fokusen på lägenhetsrensningen legat lite på sparlåga. Det känns som om vi båda rensat lite mer uppe i huvudet än på det fysiska planet. Ett steg djupare än alla normala tankar. Utan att gå in mer på det vill jag säga att det känns ganska bra att lära känna sig själv lite mer. Att tänka efter och bli mer medveten om vad man egentligen bryr sig mest om. Eller mer än man trodde.

Jag har varit nere i källaren och rensat i "min" kartonglåda. Bort med en stor kasse. Vet att jag har en del par skor som jag aldrig mer lär använda också...

Är det okej att kasta studentmössan? (Ja!)

söndag 16 oktober 2011

Parentes

Jag vet att jag inte har så många läsare. Och det är helt okej. Men jag vet att jag har några stycken. Om jag har förstått det rätt har inte alla kunnat kommentera inlägg förut men jag tror det är fixat nu. Jag har ändrat lite inställningar och hoppas på fler kommentarer. Jag har även ändrat lite på bloggens utseende. Hoppas den funkar bättre. Även om jag skriver mest för min egen skull så tycker jag att det är himla roligt att någon tittar in och läser lite då och då. Tack!

Små steg på lång väg


När man tänkt på sin vardag i relation till miljön ett tag så ändrar man automatiskt eller medvetet (oftast både ock) sitt sätt att göra saker på. Och kanske tänker man inte på det. Kanske förstår man inte att alla dessa små saker faktiskt gör skillnad.
Men förmodligen sitter det någon i en annan del av landet eller staden och gör samma små saker. Och DET gör skillnad. Att många människor gör samma små saker för att ändra på hur vi behandlar moder jord och oss själva.

Under en dag gjorde jag följande små steg:
(steg som jag inte tog för tre år sedan)
 • Köpte min paprika utan att lägga den i en plastpåse
 • Köpte krav-bananer istället för vanliga
 • Köpte ekologisk yoghurt istället för vanlig
 • Bar hem matvarorna i en tygpåse
 • Sparade överblivet vatten och vattnade blommorna med
 • Beställde ekologiskt shampo och balsam istället för vanligt med massa kemikalier
 • Var noggrann med att det skulle vara ekologisk bomull när jag köpte underkläder från HM
Och ja, det är inga stora grejer jag gjort. Men att vara lite snällare mot miljön ska inte vara jobbigt. Och man måste börja någonstans. Med de små grejerna. I vardagen.

Och det är när jag tänker så här varje dag som de lite större grejerna också påverkas. Som att min nyinköpta dammsugare är energisnål, gjord av återvunnen plast och miljövänligare än många andra.

tisdag 11 oktober 2011

Klippa kort

Inspirerad av Irene ska jag nu gå och klippa minst två av korten i min plånbok. Och när månaden är slut går mitt csn-kort ut. Då får jag chansen att klippa ett till. Jag är ju inte student längre.

söndag 9 oktober 2011

Lägenhetsrensning v. 40: Köket

Denna veckan har vi gett oss på köket. Vi ar inte riktigt blivit klara då det gömmer sig mycket grejer och skräp i alla skåp men här är lite av det som vi lyckats rensa ut ur köket. Ju mer grejer, desto mer att rensa ut...
 • Kaffekoppar
 • Extra plastflaskor
 • 1 udda vinglas
 • Tillbehör till redan slängda apparater
 • En liten stekpanna
 • En stor kastrull
 • Vinöppnare o lite annat smått

måndag 3 oktober 2011

Lägenhetsrensning v.39: Vardagsrummet

Min mors ryggskott försvann framemot slutet av veckan och då fortsatte vi vår lägenhetsrensning. Vi båda blir bara mer och mer taggade ju mer ju rensar. Förra veckan var det vardagsrummet som gällde. Överlag har vi inte mycket förvaring i det rummet alls men en del kan man ändå rensa ut, bland annat:
 • ca. 25 filmer/dvd
 • 1 lampa
 • 2 vägg-ljusstakar
 • instruktionspapper/böcker
Oj, det är lite svårt att komma ihåg vad det var som egentligen låg i byrån... Men mer luft finns där nu i alla fall!

Nästa rum att ta tag i är köket och det har vi redan börjat med. Det går framåt med stormsteg samtidigt som mor min pratar om att slänga ur lägenhetens största möbel som står inne på hennes sovrum. Ett gigantiskt skåp som tar allt för mycket plats och är väldigt osmidigt.