måndag 27 juni 2011

Handkraft


En sak som står på min önskelista till nästa lägenhet är en vev-visp. Helst i någon pastellig färg. Min mammas faster ha en vev-visp och jag har alltid tyckt att den är så mysig. Ja visst, det lär ju ta lite längre tid men eftersom jag inte äger någon elvisp är jag varken van vid en snabb visp eller vispar så ofta. En vev-visp tar mindre plats, är miljövänligare och lär hålla längre. Win-win.

torsdag 23 juni 2011

Följ min blogg med Bloglovin

Jag har börjat använda bloglovin. Det är en jättesmart tjänst som kollar vilka av dina favoritbloggar som uppdaterat så att du slipper trycka dig igenom alla sidor och bloggar varje dag trots att vissa av dem uppdaterar en gång i månaden. Sparar massa tid. Men gör att jag lägger till ännu fler bloggar på min lista... Tryck bara på rubriken för detta inlägg så kan ni börja följa min blogg också!

Knäckebröd

Jag började göra mitt eget knäckebröd för ungefär 6 månader sedan och nu är jag totalt fast. Det är bara det godaste man kan äta på morgonen. (Speciellt i Tyskalandet där brödet från mataffärerna är skittrist.) Hur miljövänligt det är beror nog egentligen på vad du stoppar i det och vad dessa ingredienser är förpackade i men jag vill ändå tro att det åtminstone inte är en miljöförlust. För mig blir det nog iaf lite mindre plast och transporter. Hur som helst ska jag dela med mig av receptet jag kör på.
  • 2dl havregryn
  • 3,5dl mjöl (jag kör 2 fullkornsdinkel och 1,5 vete)
  • knappt 1dl linfrön
  • drygt 1/2dl pumpafrön
  • knappt 1dl solrosfrön
  • salt
  • 1dl olja (jag använder raps)
  • 1,5dl vatten
För lite piffigare smak tillsätt:
  • 1stor matsked tahini
  • ganska många skvättar soja
Degen ska bli lite kladdig men inte så att den fastnar på fingrarna. Du ska kunna trycka ut den på en plåt för tjockt knäckebröd men jag föredrar två plåtar och riktigt tunna bitar. Sätt ugnen på 175 grader och äggklockan på 25 minuter med risk för 30 minuter. De är som bäst med smör (typ bregott) och lite extra tahini på. Man skulle också kunna använda dem som lite nyttigare kex till ost och vin-kvällen. Mums!

söndag 19 juni 2011

Tji fick den som gav sig

Så väljer man papperskasse i affären. Så springer man hem i regnet. Så går den sönder och maten faller rakt ner på marken! Ahhh! Då kan man ju känna att plast hade vart mer najs. Men jag känner mig mest glad att min glasburk inte gick sönder.

torsdag 16 juni 2011Om det nu går som planerat så flyttar jag tillbaka till Sverige om lite drygt en månad. Det är jättespännande och kul. Okej, inget konstigt för många andra men för mig som inte bott här på tre år är det ett lite större steg. Sen har jag aldrig bott hemifrån i Sverige så det blir en liten omställning det med. Jag kommer nog gå i taket när jag står på ica och jämför alla priser med vad jag är van vid...

Hur som helst så har jag ju hittat många miljövänligare sätt att göra saker på som funkar för mig men som jag nu måste ändra lite eller hitta liknande sätt för i Sveigeland. Det tror jag absolut inte blir några problem men det blir en intressant resa.
Till exempel känns det som att många eko-vänner här (speciellt de som bor i mindre städer) beställer mycket från internet. Tyskland är rena eko-meckat. Där finns hur många eko-affärer som helst. Bara gå in och du har massa mat, vin, smink, krämer mm och välja på, ekologiskt. Eller biodynamiskt eller hur man nu ska översätta det. Och eftersom det finns så mycket lär det ju vara mycket billigare än i Sverige. Well, jag ska försöka få med mig några specialgrejer när jag lämnar landet. Typ en diskborste i trä...

Sen måste jag leta bra affärer och märken i Sverige. Eller måste man beställa allt på internet?

(Ps. Bilden är tagen härifrån men om jag köper den i Tyskland är den ju såklart mycket billigare.)

fredag 10 juni 2011

Ner med plastpåsen!

Jätteglad blev jag när jag läste via Pernilla på It's easy being green att EU funderar på ett plastpåse-förbud!

Disktrasan

Min mor har en superbra disktrasa i bomull och bambuviskos. Den går att tvätta och användas om och om igen. Fin är den också. Hon har en svart-vit med två muffinsar på men de går också att köpa i andra färger och mönster som till exempel de här fåren.

I produktbeskrivningen står det bland annat: "Bambu har naturliga egenskaper som eliminerar delar av bakteriefloran vilket begränsar uppkomsten av dålig lukt och därmed minskar behovet av tvätt. Odling av bambu kräver inga bekämpningsmedel eller konstbevattning"

En himla bra investering ur miljösynpunkt tycker jag. Och ganska mycket snyggare än de där gula/rosa/blå disktrasorna som man slänger hela tiden. Jag måste också säga att jag aldrig tänkt på att mor mins disktrasa luktar illa...
Du kan bland annat köpa denna Horreds-tillverkade vara här.

En annan disktrasa som verkar finfin, och dessutom komposterbar, är denna i 100% lin.

När jag flyttar till eget ska jag investera i en tvättbar disktrasa :)