söndag 27 november 2011

Konsumera mera (så länge det är ekologiskt!)

För att fortsätta på gårdagens inlägg så vill jag säga att; JA, visst kände jag mig väldigt dubbelmoralig. Och det känner jag att vi "miljövänner" ofta är utan att inse det. Läs Det Goda Livets Konsumtionskrönika. Speciellt punkt tre reagerar jag på. Utdrag ur texten:

"...och jag hade nog på något sätt utgått från att miljöprofilierade medier skulle vara mer befriade från det ständigt hetsande köpbudskapet. Men jag har förstått att så inte alltid är fallet. Även i många tidningar och på bloggar som profilierar sig som ekologiska ägnas mycket stort utrymme åt exponering åt varor utan någon vidare reflektion. Produkter som visserligen är miljömärkta och producerade med en något mindre klimatpåverkan - men som ändå lockar oss till köp vi hellre kunnat avstå. Det huvudsakliga problemet med vårt utarmande av naturresurser är ju inte VAD vi konsumerar, utan ATT vi konsumerar -även när vi inte behöver."


 Jag kommenterar hennes text så här:
Hej!
Jag håller med dig totalt och jag har också tänkt på det!
Landet vet jag inget om och några barn har jag inte men jag har tänkt på miljö och konsumtion. Hur kommer det sig att alla dessa "miljömänniskor" som lobbar rensning och mindre konsumtion samtidigt förbrukar 5 schampoflaskor under samma tid som jag bara hinner göra slut på EN flaska schampo? Och hur miljövänligt är det egentligen att testa ALLA paraben-fria lotions på marknaden? Det känns som världens dubbelmoral. Men hey, jag vill verkligen inte döma för att i vissa kategorier gör jag ju likadant. Men det är underligt hur svårt det ibland kan vara att öppna båda ögonen på samma gång. Vi har alla så lätt att blunda.


Och visst har vi alla våra svagheter när det kommer till hur miljövänliga vi är. Jag erkänner: jag tvättar alldeles för ofta. Och jag bryr mig mer om vissa saker än om andra. Men är det bara jag som reagerar mot konsumtionshetsen på många "gröna" bloggar?

lördag 26 november 2011

En köpfri dag

(Bild från Modearkivet)

Yes. Idag, första lördagen efter löning, och dessutom sista månaden innan jul. Och så ska det vara en köpfri dag. Suck. Jag som äntligen skulle köpa de där vinterskorna jag bävat för att tvingas leta upp. Jag drar mig nämligen för att shoppa nu för tiden. Det är inte det att jag inte tycker att det kan vara kul (tror jag iaf) men jag har liksom ingen lust. Jag orkar inte efter jobbet och jag pallar inte åka in extra för det. Men nu hade jag äntligen tagit mig i kragen och bestämt mig för att köpa de där vinterskorna, och jag skulle gå igenom varenda skobutik tills jag hittade några som funkade.
Och så dilemmat; en köpfri dag. Som jag också ville stödja. Hur löser man det då?
Jo, det kan tyckas extremt dubbelt men jag valde att helt enkelt flytta mitt skoletande till fredagen. Och skor kom jag hem med. Som tur är. De jag gått i nu har börjat läcka in så nya vinterskor var något som skulle hänt hur som helst.

Och hur blev lördagen då? Jo, klockan är strax efter nio och jag har inte köpt ett enda litet tuggummi. Även om jag köpte skor igår har jag idag, som så många andra, visat mitt osynliga stöd för ett mindre konsumtionshetsande samhälle.

Läs En köpfri dag-bloggen
Se roliga"reklamfilmer" med antikonsumtions-budskap på handlefri.no

Mer om konsumtion imorgon.

fredag 25 november 2011

En obekväm sanning


Härom dagen såg jag Al Gores film "En obekväm sanning". Jag har länge velat se den och hittade den nu på mitt stadsbibliotek. Jag förväntade mig en halvbra film med långtråkig fakta som de flesta hört förut. Och ja, vi har alla hört om global uppvärmning förut men inte på det här sättet. Han gör det så tydligt med sina diagram att man liksom inte kan fortsätta tveka. Det är bara synd att en såndär kick i arslet bara gör ont en liten stund. Man skulle behöva spela upp filmen i sitt huvud om och om igen. För det är så lätt att be om skjuts istället för att ta bussen när samhället är byggt som det är...

Men, det är därför vi är så många som ser sådana här filmer, läser sådana böcker och bloggar; för att bli påminda, få nya idéer och peppa varandra till att med små steg i taget göra en stor förändring.

onsdag 23 november 2011

Jordklok svarar

Jag pratade om pappret som fyller upp och skyddar produkterna i leveranserna från jordklok. Jag tyckte att det var ett ypperligt bra alternativ till bubbelplast men hade ingen aning om vad för slags papper det var. Jordklok skingrade dimman i en kommentar:

"Hej Fröken grön
Pappret som används är makulatur, vilket är en restprodukt vid exempelvis tillverkning av tidningspapper.

Mvh
Jordklok.se :)"

lördag 19 november 2011

Jordklok vs. HM

För några månader sedan gjorde jag två beställningar som landade ungefär samtidigt. Den ena var från HM och den andra från jordklok. Skillnaden i paketeringen var enorm! HM skickade sina varor i en plastpåse, med varje plagg individuellt inpackade i ytterligare en plastpåse. Varje plaggs plastpåse hade två klisterlappar och det hade även lappen för ev. retur. Behöver jag säga att varje plagg även hade en prislapp? Inget nytt under solen, jag har beställd grejer från HM många gånger.
Jordklok däremot var en förstagångsbeställning. Varorna kom i en kartong i lagom storlek. Produkterna hade inga överflödiga förpackningar och för att fylla tomrummet i kartongen och skydda produkterna i transporten hade de lagt i papper* i lådan. PAPPER! Inte bubbelplast som många företag gör.
Tummen upp för jordklok.se
Visst kanske kläder behöver skyddas mer än schampoflaskor men att dra ner på plasten kan väl inte vara en omöjlighet? En kartong och papper mellan varje plagg borde väl vara ett bättre alternativ?

*Ja, det finns ju tusen olika slags papper och jag har ingen aning om vad man kallar just en sådan sort. Men ni vet sånt där brunt papper? Inte skrivpapper, inte toapapper...

Uppdatering: Jordklok svarar så här "Hej Fröken grön Pappret som används är makulatur, vilket är en restprodukt vid exempelvis tillverkning av tidningspapper. Mvh Jordklok.se :)"

torsdag 3 november 2011

Rensa i röran-utmaning

Ulrika Gabriel kör en rensa-i-röran-utmaning igen och denna gången hänger jag på!

Uppdatering: Jag fortsätter att rensa bland mina grejer men några bilder och vecko-resultat kommer nog inte redovisas trots allt. Less is more för mig just nu.