onsdag 28 september 2011

Inspiration och missar

Jag blir inspirerad av människor som berättar om hur de förändrat sina liv och vad det sedan betytt i deras vardag. Idag är det detta blogginlägg som inspirerat mig. Skrivet av Courtney på Be More With Less. Jag skulle så gärna bli lugnare och mer harmonisk. Leva ett enklare liv. Jag har så lätt att bli stressad och överanalysera minsta detalj.
Jag tänker mig att ett bra första steg är att rensa bland det fysiska. Grejerna. Mest för att det är så konkret, man kan SE resultatet. Men man kan också känna det på insidan.

Det är konstigt det där med grejer. Min lägenhet brann ner för några år sedan, jag fick smått panik och tog gladeligen emot allt som var gratis. Jag insåg hur mycket man faktiskt glömmer att man haft. Jag insåg också hur onödigt det då var att samla på sig ännu mer skit. Skit som jag knappt ens valt själv. Så jag slutade, prioriterade annorlunda och slängde mycket. Började att själv ge bort.
Sedan flyttade jag tillbaka till Sverige och var tvungen att lämna mer än hälften av vad jag ägde. Trots det ligger det mesta kvar i resväskan eller påsar flera månader senare. Och jag köper istället nytt av det jag verkligen behöver.

Hur kommer det sig att det tar sån tid att fatta? Hur kommer det sig att man gör samma fel igen?

MEN! Jag har inte gett upp. Jag tror starkt på att det får ta sin tid. Ett stag i taget.

måndag 26 september 2011

Lägenhetsrensning v.38

Förra veckan blev det inte mycket rensade för vår del. Inget rum i fokus då jag hade massa jobb och min mor gick och fick ryggskott. Vi lider tyvärr båda av detta under denna veckan också men något litet ska vi nog hinna med. Under veckan som gick gjorde vi oss iaf av med en massa saker. En del bars ner till källaren men mycket åkte på loppis, bland annat:
  • Spikmatta
  • Linnen
  • Kavajer
  • Filmer
  • Böcker
Kanske kan vi ta oss an ett mindre projekt under veckan eller en lite ndel av ett rum. Det återstår att se.

Är det fler som rensar?

söndag 25 september 2011

Siggen blommig

Så här ser min nya Sigg-flaska ut. Superfin tycker jag. 0,6 liter är ganska lagom. Jag är jättenöjd! Mycket bättre än att köpa plastflaskor.

söndag 18 september 2011

På gång

Jag har beställt en Sigg-flaska! Woho!

Och jag har idag provat på att tvätta håret med rasullera. Återstår att se vad jag tycker om resultatet...

Rensning pågår: Hallen

Så var vi klara med veckans rum; hallen. Igår rensade vi ur garderoben i hallen och skostället/hatthyllan. Tänk vad plats man kan skapa. Yta och luft. Det är lite frihetskänsla över det. Idag ska vi gå ner med massa grejer i källaren och sen kan man officiellt klubba rummet som klart. Saker som ska skänkas är bland annat:
  • ca 6 stora uppblåsbara badleksaker
  • en trasmatta
  • ett par skor
 Jag minns inte ens sist vi använde de där badleksakerna. Sjukt onödigt att de ska ta upp så mycket plats i en så liten hall. Nu hoppas vi på att någon annan kan ha nytta och glädje med dem.

Zero Waste-Bea tipsar

Bea från The Zero Waste Home-bloggen har skrivit en artikel i Yes! Magazine om 10 tips för ett Zero Waste-hushåll. Bra och enkel läsning från en favorit-kvinna.

tisdag 13 september 2011

Ett gratis klick för skogen

Yes, jag klickar för skogen så ofta jag kommer ihåg det. Superenkelt sätt att vara med och göra någon nytta på. Gör det du med!

måndag 12 september 2011

Start på lägenhetsrensning


Idag har jag dragit igång storrensning i min mammas lägenhet. Eftersom jag för tillfället också bor här påverkar ju "röran" mig med. Jag har känt mig utom kontroll då det mesta inte är mitt. Men nu, nu återtar jag kontrollen och hjälper min mor samtidigt. Min plan är att vi ska gå igenom ett rum per vecka. Möjligen att köket tar två veckor.
Idag startade vi upp med hallen. Vi har rensat alla lådor i stora byrån som står i hallen. Mamma har tagit oväntat många beslut om saker ska ska slängas. Jag är mycket nöjd och flera av lådorna är numera tomma. Det var mycket småsaker som åkte så det slängs inte mer än en soppåse men den plats och luft som är kvar är desto större.
Och yes, planen är som sagt att gå igenom allt i hela huset. Och just nu finns ju alla mina ägodelar också i huset...

söndag 11 september 2011

Jakten på yoghurten


Under min tid i Tyskland hittade jag den perfekta yoghurten. Laktosfri och ekologisk. Krämig och god. Sedan jag kom tillbaka till Sverige har jag inte vetat riktigt vilken sorts yoghurt eller fil jag ska köpa. Den ska helst vara ekologisk, inte kosta dubbelt, helst ha goda bakterier eller vara laktosfri. Sen ska den ju smaka gott med och inte ha någon plastkork.
Äntligen har jag hittat yoghurten för mig. Den har ingen plastkort, den är ekologisk och den kostar bara ca 3 kronor mer än "vanlig" fil/yoghurt. För tillfället är Arlas krav-märkta milda yoghurt den jag kommer satsa på. Jag är dock inte 100% övertygad vad gäller smaken. Men den är nära. Och god. Och får miljö-pluspoäng på både innehåll och förpackning.

lördag 3 september 2011

Sevärt!

Mycket bra 20-minuters film om varför återvinning inte är lösningen, vår slit och släng-kultur och sopor!
http://video.google.com/videoplay?docid=5934530156227758850#

fredag 2 september 2011

Ät snart! -Halva priset!


Jag och min mor älskar mejerihyllans sommar-tillstånd. Allt som oftast är någon eller några varor halva-priset-märkta och jag gissar att det är sommarvikariens felbeställning som orsakat det hela men vad vet jag. Vi gillar det för det ger oss en chans att unna oss de lite dyrare varorna vi tycker om men inte ids köpa varje dag. Som hälsofilen som är dubbelt så dyr som den vanliga till exempel. Det inbjuder också till att prova nya varor som  Pauluns superjuicer tex.

Sen att det är himla bra med tanke på miljön att äta upp maten istället för att affären slänger bort den är ju en himla stor bonus.

(Pauluns Hallon&Granatäpple är underbar)